31 Aralık 2018 Pazartesi

2018 Final Yapan En İyi Yabancı Diziler [Bonuslu]


2018 yılında veda ettiğimiz yabancı diziler arasında unutulmaz olanları, diğer bir deyişle final kararına üzüldüklerimizi sıralamak istedik. Sizleri unutmayacağız…

İşte 2018’de final yapan unutulmaz diziler:

House of Cards (Imdb puanı: 8.9)

Merkezinde ABD’nin Beyaz Saray’daki başkanlık yarışı ve sonrasında Underwood çiftinin bu koltuğu kaptırmamak için çevirdiği dolapları, gizli gündemleri, politik çekişmeleri ve her şeyin mübah olduğu mücadele anlayışını barındıran efsane bir diziydi House of Cards. 2013 yılında başladığında, dizinin İngiliz televizyonlarında uzun zaman önce sadece dört bölüm yayınlanmış aynı adlı başka bir dizinin uyarlaması olduğundan pek kimsenin haberi yoktu.
Dizi ilk sezonuyla birlikte büyük bir izleyici kitlesi yakaladı. Kevin Spacey ve Robin Wright‘ın beş sezon boyunca hafızalara kazınan Frank ve Claire Underwood performansı, geçen yıl Spacey’in taciz skandalıyla yara aldı. Dizinin altıncı sezon çekimleri durduruldu, ardından Spacey diziden kovuldu ve yapımcılar final sezonunu Beyaz Saray’da kadın başkan formülüyle çözmeye karar verdiler.
Final sezonunu henüz izlemeyenler için fazla detaya girmeden söyleyelim, House of Cards’ın Claire’in Başkanlığındaki altıncı sezonu, Spacey’nin eksikliğini taşısa da izlemeye değer. Kötünün cinsiyeti olmadığını göstermesi açısından da önemli. Elbette Frank ve Claire Underwood dışında dizide varlıklarıyla göz dolduran karakterleri de es geçmemek lazım; Altı sezonluk House of Cards boyunca Zoe BarnesDoug StamperCatherine DurantRachel PosnerPeter Russo ve Edward Meechumsizi nasıl unutabiliriz!

Scandal (Imdb puanı: 7.8)

ABC kanalının en iddialı dizilerinden biri olan Scandal, tam yedi sezon boyunca bizi ABD’nin hukuk sistemi içerisinde, mahkeme koridorları, Oval Ofis ve daha birçok politik mekanda geziye çıkardı. Yaratıcısı Shonda Rhimes’ın (Shondaland) başından itibaren belirlenmiş bir sona göre düzenlendiğini söylediği Scandal dizisi, planlandığı gibi yedinci sezon sonunda final yaptı. Rhimes’ın bir başka muhteşem yapımı How To Get Away With Murder ile crossover (iki dizinin birbiri içinde geçen bölümlerine verilen ad) bölümleri de göz dolduran Scandal, HTGAWM ile benzer dünyalarda geçmesi, güçlü kadın hukukçu karakterini merkeze alması ve katışıksız sert söylemiyle ortak özellikler taşıyor. Hukuk/suç dizileri kapsamında unutulmazlar arasında yer alan Scandal neyse ki bize HTGAWM’i bıraktı, A.Keating ve ekibi için henüz final görünmüyor!

The Americans (Imdb puanı: 8.4)

İki Rus ajanının, soğuk savaşın en hararetli günlerinde, ABD’de sıradan bir Amerikan ailesi görünümünde yaşadığı hayatı anlatan The Americans başarılı bir dram, suç ve gizem dizisiydi., Başrollerinde Keri Russell ve Matthew Rhys‘ın bulunduğu dizi yayına 2013 yılında FX kanalında başladı. Phillip Jennings karakterini canlandıran Matthew Rhys En İyi Erkek Başrol Oyuncusu dalında Emmy ödülüne aday oldu. Rhys bu ödülü alsaydı uzun soluklu ve başarılı bir dizinin (nihayet) son sezonunda ödül almayı başaranlar kategorisine girecekti.
The Americans için yazarımız Hafize final sezonu incelemesinde şöyle demişti: “Altı sezon boyunca Philip ve Elizabeth’le yeri geldi ajan olduk, yeri geldi aile, yeri geldi arkadaş… Ama KGB ajanı sıfatlarını öyle mükemmel taşıdılar ki çoğu zaman neler hissettiklerinden bile emin olamadık. İşte öyle inandırıcı, öyle kaliteli performansları olan dizim The Americans bitti. Uzatmadan, sıkmadan, şanına yakışır bir finalle hem de.”

Sense8 (Imdb puanı: 8.9)

Netflix’in en yüksek bütçeli yapımlarından biri olan Sense8, dünyanın birbirinden farklı yerlerinde aynı anda doğan, birbirlerine duyusal ve zihinsel olarak bağlanan sekiz kişinin kendilerini keşfetme ve kabullenme sürecini anlatıyordu. Dizi ikinci sezonunun ardından, yüksek bütçesi nedeniyle iptal edildi ve hayranlarına unutulmaz 151 dakikalık bir final bölümüyle veda etti. Yazarlarımız Hamza ve Batuhan, Sense8 final bölümü için özel bir değerlendirme yazısı kaleme almışlardı.

Maniac (Imdb puanı: 8.9)

Bir başka Netflix yapımı olan Maniac, insanda “ben az önce ne izledim” şaşkınlığı yaratan konusu ve kurgusuyla 2018 yılında yayınlanan 10 bölümlük ve tek sezonluk bir diziydi. Cary Fukunaga‘nın yönetmenliğinde, oyuncular Emma Stone ve Jonah Hill‘i buluşturan dizi, zamanın ve mekanın önemsizleştirildiği, herhangi bir yerde ve zamanda geçen, absürd kara mizah türünde, bir yandan da eğlenceli bir yapımdı. Yönetmeninin “dizi tek sezonluk, zaten Bond filmi çekeceğim” açıklamasıyla Maniac’ın devamı olmayacağına ikna olduk ve feci üzüldük. Yine de insan böyle diziler sezon sezon çekilsin dilemeden edemiyor…

Mozart In The Jungle (Imdb puanı: 8.9)

Birçok kişinin etrafındaki arkadaş, eş dost ve akrabasına “mutlaka izlemelisin, çok deli bir dizi” yorumuyla tavsiye ettiği Mozart In The Jungle ekran macerasına 2014 yılında başlamış bir Amazon yapımı. Komedi ve dramı müzikle harmanlayan dizi, dört sezonun ardından iptal edildi ve bu yıl aramızdan ayrıldı. Özgün bir senaryoya sahip dizinin başrollerinde Lola Kirke ve Gael Garcia Bernalyer alıyordu.

12 Monkeys (Imdb puanı: 8.9)

Syfy kanalının 1995 yapımı Twelve Monkeys filminden aynı adla uyarlanan 12 Monkeys dizisinin başrollerinde Kirk Acevedo, Noah Bean, Aaron Stanford ve Amanda Schull gibi birçok ünlü isim yer alıyordu. İlk sezonu 13 bölümden oluşan dizi, 2017 yılında yayılan bir virüsün 7 milyar insanı öldürmesi ve geriye kalan bağışıklık sahibi bir avuç insanın 2043 yılında zamanda hareket ederek sorunu çözmeye çalışmasını anlatıyordu. Özellikle zamanda yolculuk sırasında ortaya çıkan paradokslarıyla (filminde de) ilgi çeken dizi, dördüncü sezonunda final yaptı.

The Originals (Imdb puanı: 8.9)

CW tarafından yayınlanan dizi The Originals, The Vampire Diaries (Vampir Günlükleri) yan dizisi (spinoff) olarak 2013 yılında yayınlanmaya başladı. Vampir Klaus Mikaelson, ailesi ve New Orleans’in doğaüstü politikalarından ötürü yaşadıkları karmakarışık durumları konu alan dizinin kadrosunda Joseph Morgan, Daniel Gillies, Phoebe Tonkin, Yusuf Gatewood, Riley Voelkel, Jaime Murray, Torrance Coombs, Jedidiah Goodacre ve Aria Shahghasemi gibi isimler yer aldı. The Originals’ın beşinci sezonun sonunda ekranlara veda etti.

BONUS: Ufak Tefek Cinayetler (Imdb puanı 7.8)
Bu yazı yabancı dizilerle ilgili olsa da 2018’de final yapan en iyi diziler grubuna Ufak Tefek Cinayetleri almazsam olmazdı. Giriş müziği ve animasyonuyla yabancı dizileri aratmayan UTC tek sezon olsa tadından yenmez bir kurguya sahipken reyting ve sanal kazanç hevesiyle ikinci sezona sürüklenen ve bu yüzden erken final yapmak zorunda kalan başarılı bir diziydi.
Senaryosunu Meriç Acemi‘nin yazdığı, Ali Bilgin ve Deniz Yorulmazer‘in yönettiği dizinin başrollerinde Gökçe Bahadır, Aslıhan Gürbüz, Bade İşçilTülin ÖzenMert Fırat, Ferit Aktuğ, Yıldıray Şahinler, Tansu Biçer, Duygu Sarışın ve Selim Bayraktar gibi başarılı oyuncular yer aldı.
Gitti gönlümüzün efendisi, Mercedes jeep görünümlü Tata’sı, kostüm dalında Golden Globe’lara gelesi, sırf dizi müziğinin sözlerinden bir polisiye roman yazılası. Eteğindeki taşları dökemeden, Sarmaşık’ta birkaç cinayet daha göremeden gitti. Merve Aksak’ın bile mücadeleden vazgeçip ezeli düşmanı saydığı Oya’yla görümce görünümlü elti olmayı seçtiği bir dizide final olmuş çok mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sade Hayat Kumpanyası

Gülüşü güzel, dev aynasında  Masmaviydi gözleri. Gördüm. Elimi tuttu sonra, Kızıldı saçlarım, Sarı değildi onunkiler oysa. Sözleri bir çar...